GEZIEN: Moneyball

Moneyball is de verfilming van het gelijknamige boek van Michael Lewis.

Billy Beane is de manager van Oakland Athletics, een ploeg die op dat moment niet beschikt over de grote budgetten van andere honkbalteams. Als dan ook nog eens belangrijke spelers heeft Beane het helemaal gehad met de manier waarop de club tot dan toe geopereerd heeft. Hij bedenkt op basis van de wiskundige theorie van Bill James. Dit gaat tegen alles in waar het honkbal voor staat en Beane moet dan ook tegen een enorme scepsis opboksen.

Het seizoen volgt de A’s als de ploeg bestaat uit louter spelers die door andere clubs niet zijn opgepikt. De ploeg boekt onverwachte successen en dat blijft niet onopgemerkt. Beane wordt benaderd door de Boston Red Sox om daar manager te worden. Beane slaat het astronomische aanbod, een jaarsalaris van $ 12,5 miljoen, af om de A’s verder te begeleiden.

Ik heb het in het algemeen niet zo op verfilmingen. Maar dit is een uitermate goed gelukte versie. Het verhaal wordt duidelijk verteld en geeft ook goed aan hoe de verhoudingen in het moderne honkbal liggen. Brad Pitt speelt de rol van manager Beane op een overtuigende manier en andere belangrijke rollen zijn er voor Jonah Hill en Philip Seymour Hoffman.

De film krijgt van mij een 8.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *